Firma, kış şartlarında yapılan saha çalışmalarında hava koşullarından dolayı ortaya çıkan riskleri en aza indirmek için uyulması gereken kurallar ve alınması gereken önlemleri belirlemiş ve tam olarak uymaktadır. Bu kurallar, firmanın yürüttüğü projeler kapsamında bulunan tüm personelin açık saha işleri sırasında yürüttüğü bütün faaliyetleri kapsamaktadır.
Soğuk ile ilgili sağlık risklerine karşı en iyi koruma, bilinçli ve hazırlıklı olmaktır. İşçiler, hem kendilerindeki hem de başkalarındaki aşırı maruz kalma belirti ve semptomlarını fark etmelidir. Ekstremitelerdeki ağrı, ilk uyarı belirtisi olabilir. Ciddi şekilde titreyen herhangi bir işçi, soğuk oda ortamlarından uzaklaşmalıdır.
Kullanılan bazı tanımlar
Soğuk: Isı yoksunluğu. Belirgin ve ya normallerin altında olacak şekilde sıcaklığın düşük olması durumu.
Don: Meydana gelmesi için soğuk hava ve açık gökyüzü gereklidir. İlk önce çukur ve rüzgârdan korunmuş, nispeten alçak bölgelerde oluşur. Öncelikle toprak sıcaklığı donma noktasının altına iner (toprak donu). Eğer soğuma devam ederse soğuk giderek zeminin üzerindeki hava tabakası içine yayılır (hava donması).
Soğuk ısırması:Uzun süre dondurucu soğukların etkisi altında kalma sonucunda, ciltte ve vücut dokusu altında donma olayının gerçekleşmesidir.
Ekstremiteler: Kollar ve bacaklar.
Hipotermi: Anormal derecede düşük vücut sıcaklığıdır. 37 °C olan normal
Bağlantıyı görmek için üye girişi yapmalısınız.
, 35 °C'nin altına düşmesi halinde meydana gelen rahatsızlık.
Hissedilen sıcaklık (Windchill):Rüzgarın cilt üzerine yaptığı soğuma etkisinin bir ölçüsüdür.
Sorumluluklar
Aşırı soğuk havalarda çalışma
Aşırı soğuk havalarda çalışma personelin ısınma sistemini zorlayabilir. Soğuk hava deposu nda çalışmalar doğru yönetilmediği zaman fiziksel yüklenme, sıvı kaybı, yorgunluk yada diğer vücudu zorlayan faktörlerle birleşerek soğuğa bağlı hastalıklara yada ölüme neden olabilir.
Vücut, merkezi ve ana organların yeterli kan akışını sağlayarak sıcak kalmasını sağlamak için kritik olmayan organların çalışmasını durduracaktır.
Hissedilen sıcaklık (windchill) soğuk havalarda çalışmalarda önemli bir parametredir. Rüzgar ısı kaybını arttıran bir faktördür bu nedenle çalışmalar planlanırken ölçülen sıcaklık değil hissedilen sıcaklığın dikkate alınması daha doğru bir yaklaşımdır.
Örneğin , -30 0C olan haca sıcaklığı 15 km/h rüzgar hızıyla birleştiği zaman derin sıcaklığı -41 0C olarak hisseder ve yaklaşık 2-10 dk arasında donar.
Soğuğa bağlı hastalıklar
Soğua maruz kaldığınızda, cilt, kol, bacaklarınızdaki damarlar daralır ve kan akışını azaltır. Bu kritik organlarınızın sıcak kalmasına yardımcı olur fakat kol, bacak ver parmaklarınız donma riskiyle karşı karşıya kalır.
Soğuk Isırması
Soğumaya bağlı olarak, vücudun bir bölgesinin (genellikle ayak ve el parmakları) ısı kaybetmesi ve donmasıdır. Vücudun bir bölümünün donması ile o bölgeyi besleyen damarların daralmalarına da bağlı olarak parçanın kan ile iyi beslenemesi durumu ortaya, çıkar bunun sonucunda da o bölgede bulunan doku ve hücrelerde ölüm meydana gelir.
Soğuk ısırması aşamaları:
1. Derece (Superfacial-Yüzeysel) : Bölgede aşırı soğuk hissi, hissizlik, karıncalanma, renk değişimi (genelde matlaşma).
2. Derece (Partial Thickness) : Bölgede aşırı soğuk hissi, hissizlik, karıncalanma, renk değişimi (genelde açık renkli bir sıvı ile bögenin dolmuş gibi görünmesi veya kan ile dolmuş gibi görünen morarma hali)
3. Derece (Full Thickness) : Bölgenin aşırı soğuması, tamamıyle his kaybı, renk değişimi(genelde beyazlaşma), bölgenin sertleşmesi (taşlaşma durumu).
Çok önemli uyarı: Bu tür durumlarda tıbbi otoriteler tarafından onaylanmış geçerli ilkyardım eğitiminiz yok ise müdahalede bulunmanız yanlış veya istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Bu noktada kesinlikle, soğuktan etkilenen bölgeye masaj yapmayın, kar veya buz ile sürtmeyin, ve harici ısı kaynağına direk temas ettirmeyin. Bölgeyi soğumaya yol açan nedenden uzaklaştırmaya çalışın. Elinizden gelen, siz ve kazazede için en güvenli ve hızlı yoldan bir sağlık kuruluşuna ulaştırın.
Hipotermi
Bunun anlamı vücut sıcaklığının normal seviyenin altına düşmesidir. Titreme vücudun soğuk havalarda kendini ısıtmak için otomatik savunma sistemidir. Sabit titreme hipoterminin önemli bir belirtisidir.
Hipotermi belirtileri genellikle çok yavaş seyrettiği ve kişinin muhakeme yeteneği azaldığı için, hipotermi olan kişi genellikle durumun farkında değildir. Hipotermi belirtileri aşağıdakileri içerebilir.
Orta Dereceli Belirtiler
Titreme
Moraran dudaklar ve parmaklar
Yavaş nefes alma ve kalp atışı
Yönelim bozukluğu ve kafa karışıklığı
Tutarsızlık
Sarhoşluk durumuna benzer belrtiler
Şiddetli belirtiler
Karar verememe
Nabzın bulunamayacak seviyede kalp atışının yavaşlaması
Titrememe
Algılanamayan nefes alımı
Kazazedenin ölmüş gibi durması
Tedavi
Acil tıbbi yardım alınmazsa hipotermi ölüme sebep olabilir
Kazazedeyi dikkatlice barınağa taşıyınız. (Ani ve hızlı taşıma kalp ritmini bozabilir.)
Kazazedenin uyanık kalmasını sağlayın
Islak elbiseleri çıkarın ve kazazedeyi örtüyle sarın.
Doğrudan boyun, kasık, göğüs, karın gibi vücudun temel alanlarını ısıtın. Kollar ve ayaklara müdahale etmeyin.
Sıcak ve tatlı içecekler verin.
Planlama
Tüm personel göreve başlamadan önce yöneticisi ile işlerini planlaması gerekir. Soğuk havalarda dış ortam çalışmaları planlanmalı ve görev süresince hava koşulları düzenli olarak kontrol edilmeli ve izlenmelidir.
Operatörler hergün işe uygun olup olmadığı konusunda ilk amirlerini bilgilendirmelidir. Karar verme yeteneğiniz yorgunluk, alkol ve ilaçlar (reçeteli yada yasadışı) ile bozulmuş olmamalıdır. Soğuk havalarda çalışmanızı engelleyecek herhangi bir ilaç etkisindeyseniz amirinize durumu bildirin.
Dinlenme süreleri iş planı kapsamında değerlendirilmeli ve aşağıdaki tablo ışığında planlanmalıdır. Aşağıda ki dinlenme süreleri her 4 saatlik çalışma dilimi için geçerlidir. Dinlenme süreleri sıcak bir ortamda 10 dk olarak belirlenmiştir. Kıyafeti ıslak çalışanlar için bu tablo uygulanamaz.